Τρία θεμελιώδη ζητήματα για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα

Πόσο μακρινό είναι το 1991, η χρονιά που έκανε την εμφάνισή της η πρώτη ιστοσελίδα στον κόσμο; Χμ, όχι και πολύ μακρινό. Κι όμως. Αν αναλογιστεί κανείς την τρομακτική εξέλιξη που σημειώθηκε σε τόσο λίγο σχετικά χρονικό διάστημα, θα αντιληφθεί ότι το 1991 μοιάζει σαν να ανήκει στην… προϊστορική περίοδο!

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα άλματα προόδου που έχουν ομολογουμένως γίνει στο κομμάτι της κατασκευής, του σχεδιασμού, της παρουσίασης, της όψης μιας ιστοσελίδας, υπάρχουν κάποιες αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες και στον τομέα αυτό.

Πρόκειται για τρία βασικά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει ξεκάθαρα και με σιγουριά να απαντήσει όποιος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα website.

1. Τι θέλετε να πετύχετε με την ιστοσελίδα σας;

Εάν έχετε στο νου σας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για πωλήσεις ή μια ιστοσελίδα αγοραπωλησιών, τότε ίσως τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν πάλι θέλετε να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα άλλου τύπου και γενικότερου περιεχομένου, θα πρέπει να απαντήσετε στο γιατί ακριβώς τη δημιουργείτε. Αυτό θα βοηθήσει τον σχεδιαστή με τον οποίο θα συνεργαστείτε να επιλέξει στοχευμένα εργαλεία για να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον στόχο που έχετε θέσει.

2. Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε;

Επιθυμείτε να έχετε πολλούς επισκέπτες ή θα προτιμούσατε λιγότερους και πιο… αποτελεσματικούς, δηλαδή ανθρώπους που δεν θα επισκεφτούν απλώς, αλλά θα “αγοράσουν” το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε; Μήπως θα θέλατε να δουλέψετε και για τα δύο; Με το σύγχρονο μάρκετινγκ, όλα γίνονται.

3. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας;

Εύστοχο, προσεγμένο, άψογο επαγγελματικά περιεχόμενο θα ανεβάσουν το κύρος της ιστοσελίδας σας και το επαγγελματικό σας προφίλ. Όμως, ακόμη και το πιο καλό περιεχόμενο, χρειάζεται να αναδειχθεί με τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα από τη συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο να έχετε απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα πριν απευθυνθείτε στους κατάλληλους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσετε άσκοπες καθυστερήσεις, πιθανούς εκνευρισμούς και αστοχίες.