Τι χρειάζομαι τελικά; Web designer ή web developer;

Πολλοί θεωρούν ότι μια καλή φωτογραφία, μια λεπτομερής περιγραφή και ένας λειτουργικός τρόπος παραγγελίας ή περιήγησης αρκούν για ένα καλό ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια επιτυχημένη ιστοσελίδα. Κι όμως. Στην εποχή του σκληρού ηλεκτρονικού ανταγωνισμού, τίποτα δεν είναι τόσο απλό.

Τι είναι όμως τελικά το web design που όλοι επιμένουν ότι μπορεί να κάνει θαύματα; Καταρχάς, η όλη διαδικασία δεν είναι απλώς και μόνο κάτι τεχνικό, αλλά είναι πρωτίστως και κυρίως κάτι δημιουργικό, στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι επαγγελματίες.

Στο σημείο αυτό ένας διαχωρισμός είναι απαραίτητος, καθώς δεν είμαστε όλοι σε θέση να γνωρίζουμε όρους και τεχνικές που ήρθαν και… κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας μέσα από τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου.

Συνδυασμός ειδικοτήτων

Ο διαχωρισμός που πρέπει να γίνει αφορά το web design και το web development. Το πρώτο αφορά τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας, το δεύτερο αφορά την κατασκευή της. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να “δράσει” μόνο του.

Αντίθετα, ένας web developer πρέπει απαραιτήτως να συνεργαστεί με τον web designer, προκειμένου να τον καθοδηγήσει σε ό, τι αφορά σημαντικά στοιχεία για την ιστοσελίδα: το αντικείμενο, το κοινό στο οποίο στοχεύει, αλλά κυρίως στο σκοπό της ή με άλλα λόγια στο τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την ιστοσελίδα.

Εξίσου σημαντικός, όμως, είναι και ο ρόλος του διαφημιστή, όχι με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά αντίθετα, του εξειδικευμένου στο online marketing, του επαγγελματία που θα υποδείξει τον τρόπο ώστε μια καλή ιστοσελίδα να βρει τον δρόμο για την κορυφή ή τουλάχιστον για να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός αυτών των ειδικοτήτων είναι απαραίτητος προκειμένου η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους χρήστες ή δυνητικούς πελάτες.

Άλλωστε, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, μια “κακή” ιστοσελίδα είναι ίσως χειρότερη από μια ανύπαρκτη ιστοσελίδα. Η πρώτη κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την επιχείρηση. Σκεφτείτε το.