“Σεβασμό” στο graphic design στην Ελλάδα με διεθνείς διακρίσεις

Με ελληνικές διακρίσεις και πολλά χαμόγελα ικανοποίησης για τους Έλληνες δημιουργούς, πραγματοποιήθηκε στο Όσλο το 12ο European Design Festival. Διακρίσεις που δείχνουν ότι στη χώρα μας σήμερα η δημιουργικότητα και η φαντασία των επαγγελματιών του χώρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτούς των ξένων χωρών, με ιστορία στη γραφιστική.

Το graphic design αισίως παρουσιάζει άνοδο στη χώρα μας, καθώς το ψηφιακό επιχειρείν δημιούργησε την ανάγκη διαφοροποίησης μιας εταιρίας από άλλες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο και “συγκρίνονται” στο Διαδίκτυο.

Οι διακρίσεις

Κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης ευρωπαϊκής γιορτής για το σύγχρονο design, απονεμήθηκαν άλλωστε και τα πολυαναμενόμενα από τους designers European Design Awards.

Τέσσερα σχεδιαστικά γραφεία από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα οι Busy building, Caparo Design Crew, Talc Design Studio και MNP κέρδισαν από ένα χάλκινο βραβείο το καθένα. Εκτός αυτών, όμως, φέτος υπήρξε και μια χρυσή διάκριση, η οποία απονεμήθηκε στη Linakis Digital.

Οι διακρίσεις αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσους επιμένουν ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα “νέα” γενιά δημιουργών.

Οι διακρίσεις ανά κατηγορία ήταν οι ακόλουθες:

Κατηγορία Κάρτες και Φυλλλάδια: Mindphysio – Linakis Digital (Χρυσό)

Αφίσα: Cave small, cave big – MNP (Χάλκινο)

Ημερολόγια: Εθνικό Θέατρο 2018 – Busy building (Χάλκινο)

Motion Graphics: The bedroom snowman – Caparo Design Crew (Χάλκινο)

Γενική Συσκευασίας: Threesome Ceramics – Talc Design Studio (Χάλκινο)

Στην πρώτη θέση και των φετινών βραβείων παρέμεινε η Ολλανδία, που κατάφερε να αποσπάσει 11 χρυσές διακρίσεις. Δεύτερη ήρθε η Ρωσία, την τρίτη θέση κατέλαβε η Νορβηγία και ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία και η Πολωνία.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι European Design Agency of the year ανακηρύχθηκε το γραφείο Vruchtvlees από την Ολλανδία, ενώ το βραβείο “Best of Show” απονεμήθηκε στο ρωσικό γραφείο GOOD Moscow για την καμπάνια “Sberbank – neighborhoods“, που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε γραφήματα.

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε o Βρετανός εικονογράφος Olivier Kugler για την έκδοση “Escaping Wars and Waves“.